Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord liever niet.
Ik ben particulier Ik ben professioneel

Open brief aan de Vlaamse regering

Mag het nog wat meer van hier zijn?

 

Beste Vlaamse regering,

Met veel aandacht lazen we uw ambities inzake klimaatbeleid, maar konden slechts matig overtuigd worden. We kunnen niet om het gevoel heen dat Jan Modaal de spilfiguur is in het bereiken van uw doelstellingen. Verplicht renoveren, van het gas af en ook bij de aankoop van een nieuwe wagen wordt de keuze voor de burger bepaald.

Maar stel nu, Jan M. vindt het geld voor een elektrische auto. Komt deze uit de lucht gevallen? Nee, die komt aan met de boot… uit China, Japan of de VS. Wat met Vlaanderen?

Vlaamse bedrijven zijn van de meest wendbare ter wereld en staan sterk op vlak van innovatie. Hoe kan het dan dat jullie deze pareltjes niet als speerpunt opnemen binnen jullie klimaatbeleid?

Alle toonaangevende Vlaamse kennisinstellingen verzamelden al een bom aan informatie over hoe het moet. Welk deel van jullie beleid werd nu dan juist door hun expertise gevoed?

            De tijd van voorzichtig stappen is voorbij, nu moeten we keihard sprinten.

Alleen dankzij een goed beleid kunnen Vlaamse bedrijven koplopers worden binnen de circulaire economie, met minder verlies van waardevolle grondstoffen en meer, duurzamere jobs! Vlaanderen kan zo een toonbeeld vormen voor de rest van de wereld en haar kennis en producten over de landsgrenzen heen exporteren. Over impact gesproken!

We zien jullie al ongemakkelijk wrikkelen op jullie parlementaire stoel en luiddop denken: “Wat mag dit kosten?”. Heel simpel: goed beleid. Bedrijven staan meer dan klaar om het klimaat te helpen redden, nu is het aan jullie beste Vlaamse regering, om aan het roer te gaan staan! Om het niet met de de woorden van Vlaams minister-president Jan Jambon te zeggen: “het is wel de regering die het klimaat zal redden, door de industrie en de kennisinstellingen mee op pad te nemen”.

De regering is de belangrijkste factor in de shift naar een duurzame samenleving door te motiveren bedrijfsmodellen om te vormen, duurzame innovatie te faciliteren en een circulaire economie te initiëren door vraag te creëren!

 

Wij staan allemaal klaar, maar wie leidt ons de weg?